26. juulil või 9. augusti Eesti Veiniakadeemia – Pärnu Muuseumis veiniõhtud.

25.00

26. juulil ja 9. augustil kell 19.00 korraldab Eesti Veiniakadeemia Pärnu Muuseumis veiniõhtud.

Veiniõhtute teemad on inspireeritud näitusel “Hüljatud ilu” eksponeeritud fotode võttepaikadest.

Kategooriad: ,

26. juulil ja 9. augustil kell 19.00 korraldab Eesti Veiniakadeemia Pärnu Muuseumis veiniõhtud.

Veiniõhtute teemad on inspireeritud näitusel “Hüljatud ilu” eksponeeritud fotode võttepaikadest.

26. juulil – Piemonte veinide tundmaõppimine.

Piemonte on maakond Loode-Itaalias. Piirneb Prantsusmaa, Šveitsi ja Itaalia Lombardia, Liguuria, Emilia Romagna ning Valle d’Aosta maakondadega.

Piemonte, mida saab tõlkida kui “mägede jalam” (ladina keeles Pedemontis), vihjab oma nimega maakonna põhjaosas kerkivatele Alpidele. Piemontes on tunda tugevaid prantsuse mõjusid nii dialektides kui ka näiteks köögikunstis.

Põhja-Itaalia läänepoolseim nurk mahutab umbes 200 km pika ja kuni 150 km laia Piemonte veiniregiooni, mille eel-alpidega maastik vaibub Torinost idapool rahulikuks, küngaste ja orgudega kaunistatud piirkonnaks.

Piemonte veinide tundmaõppimine on lihtne – meelde tuleb jätta vaid poolsada erinevat veinipiirkonda, mis kõik valmistavad omailmelisi veine!

Nali naljaks, aga vähemalt 50 võõrapärast nime meelde jätta pole kuigi kerge, kuid kerge on meelde jätta põhimõtteid, mille alusel on Piemonte kohalikud veinipiirkonnad tekkinud: on piirkonnad, kus pinnas, mikrokliima, kasutatavad marjasordid ja tootmistehnoloogilised võtted võimaldavad valmistada tõsiseid veine, mille õige sisu avaldub alles pika seisuperioodi jooksul; ning on olemas piirkonnad, mis sobivad vaid kohe tarbimiseks mõeldud veinide valmistamiseks. Ehk Piemontes on tõsised ja vähem-tõsised veinipiirkonnad. Lisaks tõsistele ja vähem-tõsistele tootjatele.

Piemonte piirkondade veinide iseloomude eristamiseks on tähtsaim alus meelde jätta viinamarjasortide nimed, mis on regioonis kasutusel. Punased kuulsused on Nebbiolo, Barbera ja Dolcetto. Korralik Moscato ehk Muscat on Piemontes teistsugune kui mujal: siin valmistatakse sellest gaasilisi ja madala alkoholisisaldusega väga aromaatseid veine, maailmakuulusaid Moscato d’Asti’sid.

09.augustil – Toscana veinide tundmaõppimine.
Itaalia olemust võib kõige vahetumalt tajuda Toscanas, mida peetakse itaalia keele ja kultuuri hälliks. Toscanat peetakse tihti üheks Itaalia kauneimaks piirkonnaks. Üle kogu maailma tuntud turismimagnetid on Firenze, Siena ja Pisa, San Gimignano, Cortona, Arezzo, Lucca ning Barga linnad, tugevad turismimagnetid on ka Maremma, Crete Senesi, Lunigiana ja Garfagnana piirkonnad ning Elba saar.
Toscana oli Itaalia renessansi sünnikohaks, mille pärand on säilinud arhitektuuripärandis, rohketes maalides ja skulptuurides, mis on koondunud kümnetesse muuseumidesse, millest tuntuimad on Uffizi galerii ja Bargello muuseum Firenzes. Toscanas on sündinud Leonardo da Vinci, Michelangelo ja itaalia keele isa Dante.
Toscana veinipiirkonnad: Chianti (DOCG), Chianti Classico (DOCG), Carmignano (DOCG), Vino Nobile de Montepulciano (DOCG), Rosso di Montepulciano (DOC), Brunello di Montalcino (DOCG), Rosso di Montalcino (DOC), Vernaccia di San Giminiano (DOCG), Bolgheri Sassicaia (DOC), Colli dell’Etruria Centrale (DOC), Sant’Antimo (DOC).
Toscana on romantikutele sobiv piirkond ning üks tõeline pärl selles on Chianti veinitee.

Lisainfo ja eelregistreerimine http://www.eesti-veiniakadeemia.ee/
Osalustasu 25€/osaleja.